'Gewoon even zijn'

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 20:04

Ben je snel afgeleid, met vanalles en nog wat bezig, altijd druk of heb je soms het gevoel overspoeld te worden. Dan zou het goed kunnen zijn dat het het gevoel van aarden en 'gewoon even zijn' mist. Het leven gaat snel, we voelen allerlei verwachtingen en leven en werken vaak binnen. Het kan zijn dat je in dit gevoel jezelf soms even verliest. Het gevoel van geleefd worden en geen tijd hebben om even stil te staan. Hoe doe je dat dan 'gewoon even zijn' en hoe kan Sensorische Informatieverwerking je daarbij helpen, je leest het in deze blog! 

 

Gewoon zijn en neurologische drempels

Het 'gewoon even zijn' wordt ook wel 'aarden' genoemd. In het hier en nu zijn, je lijf voelen en bewust zijn van jezelf en je omgeving. Vaak zijn we hier pas alert op wanneer het allemaal teveel wordt. Heb je lage neurologische drempels en ben je daardoor overgevoelig voor prikkels, dan krijg je gedurende de dag veel prikkels binnen om te verwerken. Het kan als een overload aan prikkels voelen waardoor je het gevoel kan krijgen dat je geleefd wordt óf je afgevlakt voelt om jezelf maar staande te houden. Ook kan het zijn dat je de prikkels aan het  begin van je (werk)dag nog wel verwerkt krijgt maar je aan het eind van de dag moe en prikkelbaar bent. Tussendoor aarden en 'even zijn' is dan enorm helpend. Je geeft jezelf en je brein even ruimte. Je bent even in het hier en nu waardoor je ademhaling kan zakken en je de prikkels die daarna binnen komen beter kan verwerken óf beter je gevoel kunt volgen in het maken van keuzes met betrekking tot prikkels. 

Ook wanneer je hoge neurologische drempels hebt en dus minder prikkels binnen krijgt kan het 'gewoon even zijn' lastig zijn. Je krijgt minder prikkels binnen waardoor je wellicht wat afwezig bent en zaken mist. Bewust je zintuigen inzetten helpt om in het hier en nu te zijn en je alertheid te verhogen. Doe dit bijvoorbeeld voor een belangrijk gesprek, een vergadering of wanneer je merkt dat je een dipje krijgt. Het 'gewoon even zijn' kan op die momenten je alertheid verhogen doordat je bewust prikkels binnen krijgt die je weer in het hier en nu brengen en nieuwe input geven. 

Wanneer je hoge neurologische drempels hebt en hierdoor minder prikkels binnen krijgt kun je ook zelf een strategie hebben ontwikkeld waarbij je prikkels zoekt. Je zoekt die prikkels op om je eigen alertheid hoog te houden, dit uit zich vaak in druk gedrag. De valkuil hierin is je verliezen in het zoeken van prikkels. Ook dan raak je de verbinding met het hier en nu kwijt. 

 

Zintuigen

Wat kun je doen en wat heb je nodig? Alleen je zintuigen!! En is het even fijn dat je die altijd bij je hebt en op elk moment bewust kunt inzetten!!

De zintuigen worden hier beschreven en aangevuld met een aantal voorbeelden. Er zijn enorm veel voorbeelden en bij iedereen werkt iets anders. Lees ze rustig door en wie weet spreekt een zintuig je aan, herken je dingen die je al doet of wordt je geïnspireerd om nieuwe dingen te proberen!

Visueel: zien met je ogen. We krijgen veel visuele prikkels binnen. Ook door het werken achter schermen en het kijken naar de tv. Ga eens een voorwerp (het liefst buiten in de natuur) bekijken zoals je het nog nooit hebt bekeken. Pluk eens die bloem en kijk  hoe de blaadjes vast zitten, welke kleuren je ziet en of je van dichtbij iets kunt ontdekken wat je van veraf nooit had kunnen zien. Dit kun je ook binnen doen met dagelijkse voorwerpen waar normaal gesproken de aandacht niet zo bewust naartoe gaat. Kijk met aandacht en nieuwsgierigheid. 

Auditief: horen met je oren. Gedurende de dag komen er ontzettend veel auditieve prikkels binnen. Vaak is dit het zintuig waarvoor mensen het meest gevoelig zijn. Kun jij je het laatste moment herinneren waarop het helemaal stil was en je helemaal niks hoorde? Waarschijnlijk moet je goed graven in je geheugen. Om in het hier en nu gewoon even te zijn hoef je alleen maar stil te zijn en te luisteren. Echt luisteren, met aandacht. Welke geluiden hoor je, hoor je de richting waar het geluid vandaan komt, hoor je ook iets wat je nog nooit eerder hebt gehoord? Dit kun je op elk moment van de dag inzetten. Bijvoorbeeld op de fiets naar je werk maar ook buiten in de tuin of op je werkplek. 

Tactiel: voelen met je huid. Ook tactiel komen er veel prikkels binnen. Mensen die gevoelig zijn voor tactiele prikkels weten daar alles van! Zit eens een moment stil en voel bewust. Voel je de kleding op je huid? Ben je buiten voel je dan de wind op je huid of door je haren? Pak eens een willekeurig voorwerp (je kunt het eerste voorwerp dat binnen je bereik ligt pakken bijvoorbeeld een pen) en voel eens bewust met je handen. Je kunt ook je ogen sluiten om nog bewuster te kunnen voelen. Voelt het hard of zacht, hoe is de vorm, hoe voelt de bovenkant en onderkant enz. Kies bewust een voorwerp waar je nieuwsgierig naar bent of pak het eerste dat binnen handbereik ligt. Dit zorgt allebei voor een andere beleving.  

Smaak: proeven met je tong. Dit kan het gemakkelijkst tijdens eet momenten, maar ook een tussendoortje kan hiervoor ingezet worden. Neem een kleine hap of stop een klein stukje in je mond en ga een bewust proeven. Hoe smaakt het? Misschien kun je wel proeven waar in je mond je de smaak het sterkst proeft. Ook kun je eens bewust nieuwe smaken proberen en er op deze manier bij stilstaan. Wie weet kom je tot nieuwe ontdekkingen. Het zorg in ieder geval voor een moment stilstaan en bewust in het hier en nu zijn!

Geur: ruiken met je neus. Dit zou je kunnen koppelen aan het eten zoals hierboven beschreven. Je kunt ook eens buiten (liefst in de natuur) een rondje lopen en bewust ruiken. Ga na een regenbui eens naar buiten en neem de geur bewust in je op. Sta er echt even bij stil en ga pas verder wanneer je heel bewust hebt waargenomen. Dit kun je ook doen bij het bereiden van een maaltijd of het gebruik van geurkaarsten of olie. 

Proprioceptief: informatie vanuit spieren en gewrichten. Ga eens zitten, staan of liggen en voel bewust waar je lichaamsdelen zijn. Kun je voelen waar ze zijn en in welke positie ze staan zonder het te zien? Dat is de proprioceptieve informatie. We zijn ons hier meestal niet bewust van maar juist hier even bij stil staan brengt je in het hier en nu en zorgt ervoor dat je echt kunt aarden. Waar zijn je voeten, hoe voelen je voeten en waar zijn de drukpunten. Bij mindfulness wordt hiervoor ook wel de bodyscan ingezet. Om even echt in het moment te zijn en 'gewoon te zijn' hoeft het niet zo uitgebreid, je kunt het in het klein uitvoeren door zelf je lichaamsdelen bewust één voor één af te gaan. Ook tijdens bewegende activiteiten kun je dit inzetten. Bijvoorbeeld tijdens het lopen, zet eens heel bewust je voeten neer en voel hoe ze afwikkelen. 

Vestibulair: informatie vanuit je evenwichtsorgaan. Hiervoor hoef je geen achtbaan in te gaan, ook dit kun je in het klein doen! Draai je hoofd een beetje opzij of schuin en ervaar wat dit met je doet. Wat gebeurt er wanneer je hoofd van de middenlijn af gaat, is er een verschil tussen links en rechts en is er een voorkeurskant. Hoe zie je je omgeving vanuit dit andere perspectief? Je kunt ook iets groter denken en eens op die schommel in dat speeltuintje om de hoek gaan zitten. De voeten van de vloer, wat doet dit met je waarnemen? En ja voor de echte waaghals is die achtbaan natuurlijk de uitdaging. Zeer veel vestibulaire informatie waardoor je waarschijnlijk geen ruimte meer hebt om met iets anders bezig te zijn dan het hier en nu.

Interoceptie: informatie van binnenuit het eigen lichaam. Dit is het laatste en lastigste zintuig. Het gaat om de informatie vanuit je lichaam, je organen. Hiervoor zou je wel eens bewust kunnen voelen of je je hart voelt kloppen om echt in het hier en nu te kunnen zijn. Voel je je hart, wat voel je dan en waar voel je het. Sta eens bewust stil bij dit gevoel. 

 

Het belangrijkste is het vergroten van je bewustzijn. Het 'gewoon even zijn' kan op elk moment en op veel verschillende manieren. Onderzoek en ontdek wat bij je past. Nieuwsgierig, met een open blik en vooral lief voor jezelf.

 

Aan de slag met 'gewoon even zijn'

Kies het zintuig dat je het meest aanspreekt en ben je bewust van de prikkels die binnen komen. Voel bewust welk effect het op je heeft. Voel je je ademhaling zakken, wat doet het met je schouders en je gedachten? Kies een ander moment juist een zintuig dat je minder aanspreekt, daar ligt je uitdaging! Ontdek met nieuwsgierigheid deze prikkels en ontdek wat het met je doet. Doe dit niet de hele dag maar kies bewust momenten. Start de dag met een moment 'gewoon zijn' of pak juist het moment dat je voelt dat het veel wordt. Kijk en ervaar wat bij je past. 

 

Wil je meer!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je hier een keer over door praten. Dat kan! We duiken samen in jouw prikkelverwerking en bekijken wat jij nodig hebt passend bij jouw vraag. Neem hiervoor contact op via het contactformulier of stuur een mail naar info@inenaut.nl 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.