Dagje uit!

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 15:02

Het is weer bijna vakantie! De tijd voor rust maar ook leuke uitjes! Wij zijn laatst voor het eerst met Fenn naar de Efteling geweest. Wat heeft hij genoten en wat waren het veel prikkels! Misschien ga je deze zomer ook naar een attractiepark, dierentuin of andere plek met veel prikkels. Hoe ga je daar mee om? Je leest het in deze blog! 

 

Je ziet het misschien al aan zijn gezichtje, Fenn vindt dingen snel een beetje spannend en druk (kind van zijn moeder!). Waarom kiezen wij er dan voor om naar de Efteling te gaan? Omdat wij er van overtuigd zijn dat spannende dingen, onder de juiste omstandigheden, ook leuk kunnen zijn! dat wij genieten van deze dag en er ook weer van kunnen leren. We zijn er vooraf bewust mee bezig zodat we goed voorbereid op pad kunnen gaan. We denken bij voorbereiding op dagjes uit vaak aan kinderen die snel overprikkeld zijn, maar juist ook de kinderen die prikkels nodig hebben kunnen wel wat hulp en aansturing gebruiken op zo'n dag. Daarom richt ik mij in deze blog zowel op kinderen die snel overprikkeld als ook kinderen die eerder onderprikkels zijn. 

 

Dagje uit met gevoelige kinderen

Je zult misschien denken, wie doe je daar een plezier mee? Met een beetje voorbereiding jullie allemaal! Het is belangrijk om bij kinderen die gevoelig zijn voor prikkels goed te weten voor welke zintuigen ze het meest gevoelig zijn. Bij Fenn is dat auditief, hij stopt graag zijn vingers in zijn oren. Ik weet dus vooraf dat het belangrijk is om gedurende de dag ook plekken te kiezen waar minder geluid is, even dat auditieve systeem tot rust brengen. Kies er dan voor om de pauze momenten op een rustige plek te houden en niet op een vol terras. Wanneer je ziet dat een kind een plek waar je bent of voorbij loopt prettig vindt, stop daar dan even en breng er een momentje door. Geef naar je kind toe aan dat JIJ het zelf prettig vindt om even tot rust te komen, zo leert het kind dat het heel normaal is om dit prettig te vinden en uit te spreken. Naast deze rustmomenten zijn er ook momenten dat er heel veel prikkels zijn. Ik heb de overtuiging dat we kinderen die gevoelig zijn niet weg moeten houden van prikkels, maar ze juist kunnen leren om met deze situaties om te gaan. Belangrijk hierbij is duidelijkheid en voorspelbaarheid. Vertel wat er gaat komen, wat jullie gaan doen en wie er bij blijft. Wij hebben elke keer tegen Fenn gezegd wat we gingen doen. Bijvoorbeeld: 'we moeten nu wachten, kijk al die mensen willen er ook in!', 'we gaan de trap af, hier is het een beetje donker', 'we stappen zo in het karretje, jij zit tussen papa en mama in'.Voorspelbaarheid kan ook vooraf door bijvoorbeeld samen filmpjes te kijken op YouTube van het park en de attracties of door liedjes te luisteren zodat de muziek op het park een moment van herkenning is en daardoor minder overweldigend. 

Motivatie speelt een enorme rol bij drempels over gaan wanneer een kind gevoelig is voor prikkels. Als je iets heel graag wil dan doe je het, ook al zijn er veel prikkels of is het spannend. Motivatie is dus iets om bewust in te zetten in deze dagen. Ook veiligheid is belangrijk. Een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Zorg er voor dat er iemand beschikbaar is voor het kind en benoem dit 'ik ga met jou mee, we doen dit samen'.  Ook helpt het om iets in de hand te houden. Neem hiervoor bijvoorbeeld iets mee van thuis. Wanneer Fenn zijn dino in zijn hand heeft kan hij met die hand geen vinger in zijn oor stoppen. Hij ervaart ook een gevoel van veiligheid door de vertrouwde dino en kan meer ontspannen in een spannende situatie.  

 

Dagje uit met kinderen die prikkels nodig hebben

Een dagje uit is voor kinderen die graag prikkels krijgen natuurlijk fantastisch! Veel prikkels, alles is nieuw en ook nog eens intens! Maar voor deze kinderen kunnen deze dagen ook lastig zijn. Het opgaan in en genieten van prikkels kan er voor zorgen dat het kind zich niet meer bewust is van zijn omgeving. Dat hij zo naar bepaalde prikkels getrokken wordt dat hij niet meer in de gaten heeft dat papa en mama de andere kant op lopen. Ben hier bewust van, het kind doet dit niet met opzet. Hij ervaart de prikkels en kan hier ook echt van genieten. Hou hem dus extra goed in de gaten. Bij oudere kinderen kun je dit ook vooraf bespreken. Daarnaast is de valkuil van onderprikkeling dat kinderen hun eigen grenzen vaak niet aanvoelen. Wanneer je overgevoelig bent voor prikkels wordt de 'prikkelgrens' snel bereikt en weet je waar die ligt en hoe je reageert. Bij kinderen die ondergevoelig zijn en die grens niet zo vaak gehaald wordt kan het dus zijn dat zij zich zo verliezen in de prikkels dat ze ineens overprikkeld raken. Dit uit zich vaak in gedrag (verdriet, boosheid). Het kan van het ene op het andere moment ontstaan. Dus ook bij deze kinderen zijn rustmomenten op zo'n dag dus enorm belangrijk! Maak duidelijke afspraken en herhaal die regelmatig, zorg eventueel voor een reminder wanneer het kind het niet kan onthouden. Het is heel normaal dat ze alles vergeten door een hoofd vol met nieuwe prikkels. 

Daarnaast zijn wachttijden voor deze kinderen heel lastig. Daar is namelijk 'niks te doen'. En wat ga je doen wanneer er niks te doen is, juist: iets zoeken! Om te voorkomen dat de rugzak van de buren open gaat of er per ongeluk poortjes stuk gaan is het verstandig om iets mee te nemen om wachttijd te vullen. Denk aan een klein spelletje, een klein kleurboekje of iets anders waarvan je weet dat het kind het leuk vindt om te doen, Iets nieuws is ook altijd handig, daar zijn ze vaak wat langer mee bezig. 

 

Tot slot en misschien wel het meest belangrijk: Waar heb jij behoefte aan op zo'n dag. Ben je zelf gevoelig voor prikkels bedenk vooraf wat je nodig hebt en zorg dat je dat op deze dag voor jezelf creëert. Ben jij zelf ondergevoelig voor prikkels en weet je dat je jezelf kunt verliezen in alle leuke dingen, maak dan vooraf een duidelijke planning en communiceer dit met de mensen waarmee je gaat. Wanneer jij een leuke dag hebt kun je beter reageren op het kind en samenwerking staat altijd voorop! 

 

Heb je hier vragen over of wil je dat ik een keer bij jullie meekijk, neem gerust contact op!

 

Geniet van jullie dagen en heb je iets aan mijn tips gehad, vergeet mij dan niet te taggen op de socials! 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.