Zintuigen

Gepubliceerd op 23 juni 2019 om 10:31

Zintuigen zijn erg belangrijk in ons leven.

Door de informatie, ook wel prikkels genoemd, die via de zintuigen binnenkomen leren we onszelf en de wereld om ons heen kennen. Deze prikkels die via de zintuigen binnenkomen worden in de hersenen verwerkt en van daaruit ontstaat een reactie. Deze reactie noemen we gedrag.  In de hersenen zit een soort filter. Dat filter bepaalt welke prikkels wel en welke prikkels niet waargenomen worden. Daarbij kan ook de intensiteit van de prikkel verschillen. Omdat iedereen een ander filter heeft kunnen de prikkels anders ervaren worden. Daarom kunnen mensen verschillend reageren op dezelfde prikkel. Zo kan de geur van pas gemaaid gras voor de ene persoon een heerlijke geur zijn terwijl de ander het niet eens opmerkt. Ook kan iemand erg afgeleid worden door het geluid van de radio terwijl de ander dit geluid nodig heeft om zich  te kunnen focussen.

 

Op school hebben we geleerd dat de informatie binnenkomt via de vijf zintuigen:

Het visuele systeem; de ogen om te kunnen zien

Het auditieve systeem; de oren voor het horen

Het orale systeem; de mond voor het proeven

Het olfactorische systeem; de neus voor het ruiken

Het tactiele systeem; de huid voor het voelen 

Maar er is meer! Zo is er het proprioceptieve systeem. Dit zorgt voor de waarneming van ons eigen lichaam. Deze receptoren zitten aan het uiteinde van de spieren en pezen en geven informatie over beweging en houding. Hierdoor weten we waar onze lichaamsdelen zich bevinden zonder er naar te hoeven kijken.

Ook hebben we een vestibulair systeem, het evenwichtszintuig. Dit zorgt ervoor dat je je evenwicht kunt behouden. Ook geeft het informatie over veranderingen in houding, hoe snel we gaan en of we bewegen of stilstaan.

Daarnaast zijn er nog de introsensoren. Die geven informatie vanuit de organen. Hierdoor weet je of je honger hebt en moet eten of misschien een volle blaas hebt en naar de wc moet. 

Wil je meer weten over de verschillende zintuigen of de manier van sensorische informatie verwerken? Neem contact op, ik vertel je graag meer!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.