Autisme vakantie tips

Gepubliceerd op 10 juli 2019 om 10:41

De zomervakantie is begonnen!!

Voor veel kinderen een periode van rust, genieten, leuke dingen doen en gaan ontdekken. Voor sommige kinderen is dit een lastige periode met momenten van onduidelijkheid en stress, bijvoorbeeld voor kinderen met autisme.

In deze blog staan een aantal tips op een rijtje die kunnen bijdragen aan een fijne vakantie voor iedereen!

Zie ook het filmpje; Autisme, minder stress op vakantie!

 

  • Maak een planning

Maak van de vakantieplanning een duidelijk schema. Dit schema zorgt voor rust zodat het kind niet alles hoeft te onthouden maar zelf terug kan kijken. Geef in deze vakantieplanning aan welke activiteiten gepland zijn en wanneer. Dit zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Plan ook bewust rustdagen waarop het normale dagritme gevolgd wordt. Het is belangrijk je aan deze planning te houden, maar het kan ook gebeuren dat de planning aangepast wordt. Het is goed af en toe flexibel te zijn maar daarin wel de duidelijkheid te geven die het kind nodig heeft. Verander bijvoorbeeld samen het schema en leg uit wat er anders gaat.

 

  • Voorbereiding

Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Waar gaan we naartoe? Wie gaan er mee? Wat gaan we daar doen? Om hier duidelijkheid in te geven kun je gebruik maken van de methode uit ‘Geef me de vijf’; wie, wat, waar, wanneer en hoe. Ook kun je samen vakantiefolders of de website bekijken. Soms staan er filmpjes op YouTube van vakantieparken of attractieparken. Die kun je samen vooraf bekijken. Neem wat vertrouwde spullen van thuis mee zoals een knuffel of een eigen kussen, dit kan zorgen voor een veilig gevoel.

 

  • Prikkels

Een nieuwe omgeving zorgt voor nieuwe prikkels. Sommige kinderen zullen hiervan genieten terwijl andere kinderen dit lastig vinden. Kijk goed naar wat het kind nodig heeft en zorg voor genoeg momenten van rust. In die momenten kunnen de prikkels en informatie verwerkt worden. De ene dag heeft het kind meer tijd nodig om dit te verwerken dan de andere dag. Kijk goed naar wat het kind nodig heeft en pas de dag hier op aan. 

 

  • Speelplezier

Neem genoeg activiteiten mee om te doen! Wachten is voor kinderen met autisme heel moeilijk. Dit is niet gevulde tijd en zorgt heel snel voor onrust. Dit kan voorkomen worden door iets mee te nemen waar deze tijd mee gevuld wordt. Bijvoorbeeld bij een uitstapje naar het pretpark. Als jullie staan te wachten in de rij kun je het kind laten kiezen uit een paar spelletjes/activiteiten. Zorg dan voor activiteiten die eenvoudig tussendoor gedaan kunnen worden. Denk hierbij aan een puzzelboekje, even lezen, muziek luisteren enz.

Het kan voor de vakantie ook leuk zijn om iets nieuws te kopen of lenen wat in het interessegebied van het kind ligt. Dit zorgt voor een nieuwe uitdaging en hopelijk uren speelplezier!

 

Uiteraard zijn dit algemene tips en moet er altijd gekeken worden naar wat het kind nodig heeft.

Vergeet dan ook jezelf niet! Ook jij hebt vakantie dus neem tijd voor jezelf en rust goed uit! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.