Feestdagen en prikkels!

Gepubliceerd op 16 december 2019 om 16:25

De decembermaand is voor alle kinderen een spannende maand. Sinterklaas is inmiddels weer terug naar Spanje en nu komt de kerstvakantie eraan! We vieren kerstfeest, we gaan niet naar school/opvang en we gaan knallend het nieuwe jaar in.

In&Aut heeft tips om zoveel mogelijk van deze periode te kunnen genieten!

 

  • Rust

Rust is voor iedereen belangrijk. Kinderen die ondergevoelig zijn voor prikkels en daarom veel prikkels opzoeken, kunnen tijdens de feestdagen overweldigd raken door de hoeveelheid prikkels die op ze afkomt. Voor kinderen die overgevoelig zijn voor prikkels kan al het gefeest in de decembermaand wat veel zijn. Deze kinderen hebben vaak last van de prikkels om zich heen en hebben meer tijd nodig om deze te verwerken. Dit is dan ook een belangrijke eerst tip: Rust! Plan gedurende de dag en week rustmomenten. Vooral rond de kerstdagen kan het druk zijn met bezoekjes, samen tafelen en cadeaus. Kijk goed naar wat het kind nodig heeft. Wanneer er ’s middags bezoek komt zorg er dan voor dat er ’s morgens en ’s avonds niks op de planning staat. Ook is het belangrijk om te kijken of het kind gedurende de dag rust momenten nodig heeft. Bespreek dan waar het zich kan terugtrekken en vooral ook wat het dan kan doen. Sommige kinderen vinden het prettig om naar rustige muziek te luisteren of te kleuren. Andere kinderen hebben juist beweging nodig en kunnen bijvoorbeeld een wandeling maken of even op de trampoline.

Ook voor jezelf is het belangrijk om voldoende rustmomenten te plannen, vooral als je zelf ook gevoelig bent voor prikkels. Plan tijd voor een warm bad of momenten dat je even een boek leest met een kop thee. Planning is hierbij heel belangrijk. Op die manier sta je bewust stil bij de rustmomenten die nodig zijn.

 

  • Het Kerstdiner

Het kerstdiner is vaak heel gezellig maar ook lastig. Vooral wanneer er veel mensen aan tafel zitten kan dit van prikkelgevoelige mensen veel vragen. Het is belangrijk om overprikkeling te voorkomen. Voor kinderen kunnen afspraken gemaakt worden zodat ze weten wanneer ze zich even terug mogen trekken en wat ze dan kunnen doen.  Voor jezelf kan het prettig zijn om bijvoorbeeld even in de keuken te gaan helpen en op die manier een rustmomentje voor jezelf te creëren. Kinderen die prikkels opzoeken kunnen druk gedrag laten zien. Kijk goed waar het kind aan tafel zit. Maak vooraf samen afspraken. Laat het kind bijvoorbeeld helpen met het opdienen van het eten of het afruimen van de tafel. Op die manier kan het even bewegen en heeft het een duidelijke taak.

 

  • Kerstversiering

Met kerstmis versieren we het huis zodat het er gezellig uitziet. Wanneer het kind last heeft van visuele prikkels kun je ervoor kiezen de kerstversiering op één plek in de kamer te zetten. Op die manier kan het kind er zelf voor kiezen of het ernaar wil kijken of er met de rug ernaar toe wil zitten. Ook het samen bedenken van kerstversiering kan helpend zijn. Zo weet je precies wat wel en niet prettig is.

Voor kinderen die ondergevoelig zijn voor prikkels kan de versiering vaak niet gek genoeg. Veel lichtjes, kleuren en het liefst ook nog geluiden. Bedenk samen een structuur voor de kerstversiering. Op welke plek mag het wel en op welke plek niet. Maak ook afspraken over het aanzetten van de lampjes en het geluid. Op die manier kan het kind met momenten de prikkels opzoeken en is het niet storend voor de andere familieleden.

 

  • Oud en nieuw

We gaan knallend het nieuwe jaar in. De harde geluiden kunnen bijna niet vermeden worden. Denk aan ontkurkende champagneflessen en natuurlijk het vuurwerk. Is jouw kind gevoelig voor geluid, zorg dan voor oordoppen of een koptelefoon eventueel met eigen gekozen muziek.

 

  • Overprikkeling

Zowel kinderen die overgevoelig zijn voor prikkels als ook ondergevoelige kinderen kunnen overprikkeld raken. In de drukte van de feestdagen is dit snel gebeurd. Kijk goed naar het kind en zijn gedrag. Probeer vooraf te bedenken wat hij/zij nodig heeft. Overprikkeling is niet altijd te voorkomen. Bedenk vooraf wat je op zo’n moment kunt doen. Wat helpt het kind om weer rustig te worden en de prikkels te verwerken? Zorg dat dat bij de hand is om in die situatie weer zo snel en prettig mogelijk de rust te vinden.

 

Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een heel mooi en liefdevol 2021!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.