Vakantietips voor prikkelgevoelige kinderen

Gepubliceerd op 10 juli 2020 om 18:38

Het is vakantie!! Hier in het zuiden is de vakantie nu ook begonnen. Voor veel kinderen die gevoelig zijn voor prikkels is de vakantie een moment om even tot rust te komen na de afronding van het schooljaar. Vooral afgelopen schooljaar heeft zowel van ouders als kinderen veel gevraagd. Het is totaal anders gelopen dan verwacht, voor de een prettig voor de ander niet, maar het heeft op iedereen invloed gehad!

 

Maar wat ga je dan zes weken lang doen en waar hebben kinderen die gevoelig zijn voor prikkels behoefte aan?

 

Kinderen die gevoelig zijn voor prikkels kunnen vakantie als heel prettig ervaren. Alles kan rustig aan, ze zijn meer thuis in hun veilige omgeving en er wordt minder van ze gevraagd. Ook kan het zijn dat de vakantie juist lastig is. In de vakantie doe je namelijk meer dingen die je normaal niet zo snel doet en dit kan voor nieuwe prikkels zorgen. Die nieuwe prikkels kunnen overweldigend zijn of wanneer een kind nieuwe prikkels vermijdt kan het ook in de weerstand schieten. Herken je dit bij je kind dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen!

 

Vakantietips voor kinderen die gevoelig zijn voor prikkels!

 

  1. Planning en structuur.

Zorg ook tijdens de vakantie voor structuur en een (algemene) planning. Zo weet het kind waar hij aan toe is en wat er gaat komen. Is hij bang voor onverwachte prikkels en daarmee onverwachte situaties kan dit voor spanning en stress zorgen. Weet je wat er komt dan geeft dat vaak al rust. Bespreek bijvoorbeeld ’s morgens samen de dag of maak als dat nodig is een planning voor de week.

  1. Rust-momenten

Zorg voor voldoende momenten van rust. Deze rust-momenten kunnen op verschillende manieren ingevuld worden. Misschien is het prettig om even alleen te zijn en te spelen, misschien is het prettig om rustig een boekje te lezen en ook momenten van schermtijd kunnen even ontspannend werken en prikkel-regulerend zijn. Heb je een leuke activiteit of uitje gepland, zorg er dan voor dat je vooraf niks gaat doen zodat jullie rustig aan de activiteit kunnen beginnen. Ook is het belangrijk om na de activiteit niks anders te plannen zodat er voldoende tijd is om alle prikkels weer te verwerken. Gaan jullie bijvoorbeeld een dagje met vrienden naar de dierentuin en daarna bij die vrienden eten, zorg dan dat er een mogelijkheid voor het kind is om zich even terug te trekken wanneer hier behoefte aan is.

  1. Beweging

Denk bij momenten van rust ook eens aan een wandeling maken of buiten op de trampoline springen. Het bewegen, en daarmee de inzet van spieren en gewrichten, heeft een prikkel regulerende werking. Het kan dus zijn dat een kind bewegingen opzoekt om tot rust te komen. Bekijk goed wat je kind zelf doet om te ‘ontprikkelen’. Trekt hij zich terug in rust of zoekt hij beweging op?

  1. Voorbereiding

Vindt een kind het spannend om iets nieuws te gaan doen, zorg dan samen voor een goede voorbereiding. Gaan jullie op vakantie of een dagje weg, bespreek dan samen waar jullie naartoe gaan. Vertel hoe jullie er naartoe gaan, wie er mee gaan, wat jullie gaan doen, waar jullie gaan slapen enz. Op YouTube staan vaak filmpjes van attractieparken en vakantieparken die je samen kunt kijken. Duidelijkheid en voorspelbaarheid zorgt voor rust. Door onduidelijkheid weet je niet welke prikkels er gaan komen en dit kan heel beangstigend zijn.

  1. Praten

Heeft je kind de leeftijd om zich goed verbaal te kunnen uiten bespreek dan bovenstaande zaken met hem. Vraag waar hij behoefte aan heeft en bekijk samen hoe je hierin tegemoet kunt komen. Natuurlijk is ook het belangrijk om dingen te leren en daarom soms dingen te doen die je spannend vindt. Op het moment dat het kind dan gehoord wordt in zijn gevoel zorgt dit al voor een stuk vertrouwen. KIJK, PRAAT en ZIE het kind en zijn prikkelverwerking!

 

Dit zijn een aantal algemene tips die je kunt gebruiken tijdens de vakantieperiode. Heb je specifieke vragen over jouw kind of wil je hier meer over weten stuur dan een mailtje naar info@inenaut.nl , laat een reactie achter of neem contact op via het contactformulier!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.