SI & Persoonlijke ontwikkeling

Gepubliceerd op 20 juli 2020 om 07:00

SI & Persoonlijke ontwikkeling

 

De afgelopen tijd heb je al vakantietips kunnen lezen die gericht zijn op kinderen. Wellicht heb jij er zelf ook al iets aan gehad! Dit keer een blog gericht op volwassenen. De komende week deel ik een aantal tips voor de vakantie, maar in deze blog geef ik eerst uitleg over SI bij volwassenen. Ook bij ons speelt SI dagelijks een belangrijke rol maar wij zijn ons daar niet altijd bewust van!

 

Iedereen heeft zijn eigen manier van prikkels verwerken, dit wordt in je hersenen bepaald. Sommigen krijgen veel prikkels binnen, anderen juist weinig. Wanneer een prikkel binnen komt wordt die in jouw hersenen verwerkt en volgt er een reactie, die reactie noemen wij gedrag. Denk maar eens aan muziek die te hard staat wanneer je de auto start, die prikkel komt intens binnen en jouw reactie is aan de volumeknop draaien. Misschien raak je zelfs wel een beetje geïrriteerd omdat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt. Het heeft dus ook invloed op jouw gevoel.

Dit is een heel duidelijk voorbeeld van een prikkel die intens binnenkomt en waar je op reageert. Bij mensen die overgevoelig zijn voor prikkels gebeurt dit de hele dag. Zij worden vaak overspoeld door prikkels en zoals je wellicht zult begrijpen heeft dat invloed op hun reactie en dus gedrag.

Naast mensen die heel veel prikkels binnen krijgen zijn er ook mensen die juist weinig prikkels binnen krijgen. Zij missen daardoor informatie uit hun omgeving en dit kan zorgen voor miscommunicatie. Denk maar eens aan de situatie waarin een collega regelmatig een boodschap mist en daardoor een opdracht niet uitvoert. Of een partner die informatie uit zijn omgeving mist en daardoor de verkeerde afslag neemt. Ook zijn er mensen die weinig prikkels binnen krijgen en daarom prikkels gaan zoeken. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld altijd willen bewegen, alles aanraken, geluiden maken enz. We zien dan ‘druk gedrag’ en zijn ons er niet van bewust dat het een strategie is.

 

Dit zijn allemaal voorbeelden van ‘gedrag’ dat we dagelijks zien. Meestal niet zo storend, maar met regelmaat heeft het meer invloed dan wij denken. Denk aan die persoon die dagelijks overspoeld wordt door prikkels. De vermoeidheid en irritaties die dit met zich meebrengt is wat we zien, maar dat dit te maken kan hebben met SI zien we vaak nog niet. Denk aan die persoon die veel uit zijn omgeving mist. De miscommunicatie en irritatie uit zijn omgeving zal hij wel zien, dat de oorzaak wellicht ligt bij zijn eigen prikkelverwerking nog niet. Denk aan die persoon die altijd druk is, dat anderen zijn gedrag irritant vinden zal hij misschien wel zien, maar dat het een strategie is waardoor hij toch zaken uit zijn omgeving mee krijgt weet hij waarschijnlijk nog niet.

 

Dit is dan ook waar ik jullie in wil gaan meenemen. Bij volwassenen een stuk bewustzijn creëren waardoor wij onszelf en de ander beter leren begrijpen.  Dan pas kun je jezelf en de ander echt gaan zien en begrijp je wat je nodig hebt.

 

Wil je hier nu al meer over weten of heb je een specifieke vraag over jezelf of iemand uit je omgeving?  Stuur mij dan een bericht of een mailtje naar info@inenaut.nl en volg social media en de website de komende tijd voor meer informatie!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.