Vakantietips volwassenen

Gepubliceerd op 24 juli 2020 om 07:00

Vakantietips voor volwassenen

 

Vakantie!! Voor iedereen betekent vakantie iets anders! De een is blij dat hij even rust heeft en kan bijkomen van een drukke periode op het werk. De ander kan niet wachten om er op uit te trekken en nieuwe avonturen te gaan beleven!

 

Ben jij je ervan bewust dan jouw prikkelverwerking invloed heeft op jouw behoeften en daarmee de keuzes die je maakt?

De kans is groot dat je daar nog niet bewust van bent, wellicht helpt deze blog je een stukje verder.

 

  1. Start van de vakantie

De vakantie begint! Wat is het eerste dat je doet?

Vaak zien we bij mensen die gevoelig zijn voor prikkels dat ze echt even moeten bijkomen. Wanneer je veel prikkels binnen krijgt kunnen werkdagen overweldigend zijn, vaak nog in combinatie met een gezin. De behoefte aan rust en bijkomen staat dan voorop. Soms wordt er zelfs gezien dat deze mensen aan het begin van de vakantie ziek worden. Lang op je tenen lopen en daarin veel van jezelf vragen kan daar de oorzaak van zijn. De uitdaging zit hem in meer balans gedurende de werkweken.

Ook zijn er mensen die de eerste vakantiedag al meteen in de actie schieten! Het liefst de dag zelf al vertrekken en op avontuur gaan. Dit zijn vaak de mensen die genieten van prikkels en deze ook nodig hebben om zich goed te voelen. De vakantie is dan de ideale gelegenheid om die prikkels op te gaan doen en hier intens van te genieten.

Is het altijd het één of het ander? Nee, je kunt ook zowel rust nodig hebben als ook van prikkels kunnen genieten. Observeer voor jezelf eens hoe jouw vakantie eruitziet. Waar heb jij nu écht behoefte aan en kun je aan de behoefte tegemoetkomen?

  1. Bewegen

Bewegen is altijd goed! Dat weten we natuurlijk voor onze gezondheid, maar dit geldt ook voor je prikkelverwerking. Wanneer je snel overprikkeld bent helpt bewegen bij het reguleren van prikkels. Wanneer je eerder onderprikkeld bent helpt bewegen bij het opdoen van prikkels en gaat daardoor jouw alertheid omhoog.

Ga de komende tijd een bewust bewegen en kijk wat het met je doet! Denk hierbij niet alleen aan sporten, maar ook aan wandelen, dansen door de woonkamer en misschien heb je wel een trampoline in de tuin die je nu zelf eens gaat gebruiken!

  1. Ontdek je zintuigen

Voor kinderen zetten we vaak materiaal in waarmee zintuigen gestimuleerd worden. Dit kunnen wij volwassenen ook doen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen voorkeur of afkeer voor bepaalde prikkels. Het is leuk om dit te gaan ontdekken in verschillende activiteiten. Ga een naar een pluktuin en ontdek welke bloemen jij lekker vindt ruiken en welke niet. Hier kun je ook je visuele zintuig prikkelen door te kijken welke kleuren je aanspreken. Loop eens een dag op blote voeten en observeer welke ondergrond je wel prettig vindt en welke niet. Hou je van de warmte van de zon of zoek je liever de schaduw op? Hou je van rustige muziek of juist van een flinke beat, en wat gebeurt er wanneer je eens een keer het andere kiest?

Ga ontdekken, spelen met je zintuigen en leer jezelf kennen. Dit helpt je om je begrijpen waar je behoefte aan hebt.

  1. Planning

Weet jij van jezelf dat je gevoelig bent voor prikkels en sneller behoefte hebt aan momenten om even tot rust te komen. Houd daar rekening mee door goed te plannen. Heb je een activiteit op het programma staan waarin er prikkels op je af komen, zorg er dan voor dat je daarna een moment van rust pakt. Ook helpt het om vooraf niet te veel te doen, dan ga je met een lager alertheidsniveau de activiteit in en kun je de prikkels beter verwerken.

Weet jij van jezelf dat je prikkels nodig hebt. Zorg er dan voor dat je elke dag iets doet waarbij je prikkels binnen krijgt. Begint bijvoorbeeld ’s morgens met sporten of zorg ervoor dat je elke dag even naar buiten gaat. Hierdoor word je niet passief en kun je optimaal genieten van je dag. Ook mensen die prikkels zoeken hebben soms even rust nodig om alles te verwerken, plan daar dan ook bewust momenten voor in zodat je het niet in al je enthousiasme vergeet.

  1. Geniet!

Genieten! Dat is het allerbelangrijkste. Dat je doet waar je gelukkig van wordt! Daarin mag je best grenzen opzoeken en op ontdekking gaan! Blijf goed luisteren naar jezelf, observeer je reacties en ontdek jouw eigen prikkelverwerking!

 

Wil jij meer informatie over SI of ben jij benieuwd naar jouw eigen prikkelverwerking? Stuur dan een mailtje naar info@inenaut.nl met jouw vragen of laat een SI profiel opstellen!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.