SI op de werkvloer

Gepubliceerd op 12 februari 2020 om 15:25

Er wordt de laatste jaren steeds meer geschreven over sensorische informatieverwerking. Hier wordt vooral gekeken naar kinderen en de invloed van sensorische informatieverwerking op het leren en gedrag. Dit is logisch te verklaren vanuit de ontwikkeling van de hersenen. Vanuit sensorische ervaringen komen we tot leren en daarmee de ontwikkeling van ons brein. Die kinderen en hun ontwikkeling stimuleren is dan ook altijd mijn passie geweest en daaruit is In&Aut ontstaan. Ik wil graag een bijdrage leveren aan het creëren van een omgeving waarin kinderen goed en vooral gelukkig tot ontwikkeling komen. En hoe zit dat dan bij volwassenen? Speelt sensorische informatieverwerking daar ook een rol? Zeker! Daar ben ik voor mijzelf en anderen de afgelopen jaren steeds meer bewust van geworden.

 

Natuurlijk is ons brein al veel verder ontwikkeld dan dat van kinderen en kennen wij onszelf (meestal) vrij goed. Toch kan kennis van sensorische informatieverwerking en vooral inzicht in ons eigen ‘SI-profiel’ een enorme invloed hebben op ons dagelijks leven en de hoe wij ons gedurende de dag voelen. Een van de plekken waar wij dagelijks tegen sensorische uitdagingen aanlopen is de werkplek. Denk eens aan jouw werkplek. Werk jij het liefst aan een leeg en geordend bureau of kom jij het beste tot je recht op een werkplek waar jij omringd bent door allerlei spullen? Ook de plek waar jij het liefst werkt zegt veel over jouw sensorische informatieverwerking. Werk jij graag in een stille en rustige ruimte of heb jij graag mensen en geluiden om je heen? Onze zintuigen worden gedurende de werkdag flink op de proef gesteld. Wanneer je alleen werkt kun je volledig jouw eigen werkplek en werkdag indelen naar jouw eigen behoeften. Wanneer jij met collega’s werkt zal er altijd afstemming plaatsvinden en moet jij met prikkels leren omgaan die niet altijd passend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kantoortuin en flexplek. Sommigen geven aan hier effectief te kunnen werken en het prettig te vinden wat geluid op de achtergrond te horen, vooral bij routine taken die weinig inspanning vragen. Veel mensen geven echter aan moeite te hebben met het werken in een kantoortuin of flexplek. Vanuit de sensorische informatieverwerking is dit goed te verklaren. Wanneer jij gevoelig bent voor prikkels zul je snel afgeleid zijn. Zo kan het bureau van de collega die naast jou zit al een visuele afleiding zijn waardoor jij je minder goed kunt concentreren. Ook de mensen die voorbij lopen kunnen telkens weer een afleiding zijn van jouw werkzaamheden. De auditieve prikkels zorgen vaak voor de meeste afleiding gedurende een werkdag. Dit kunnen collega’s zijn die bijkletsen over het weekend, de collega die een telefoongesprek voert, maar ook het tikken op een toetsenbord. Allerlei prikkels waar jij geen invloed op hebt en die een enorme invloed hebben op jouw gevoel gedurende de werkdag. Heb jij juist prikkels nodig dan is de kans groot dat jij die gedurende de dag gaat zoeken. Ben jij er bewust van welke prikkels helpend zijn en welke juist niet? Waarschijnlijk zet je gedurende de dag al veel strategieën in die jou helpen, maar ben jij je hier ook bewust van?

 

Om een beeld te krijgen van jouw eigen sensorische informatieverwerking en de invloed hiervan op jouw werkdag is het belangrijk om te weten wat sensorische informatieverwerking is. Sensorische informatieverwerking is een neurologisch proces dat snel, complex en meestal automatisch verloopt. Via de zintuigen komen prikkels binnen en die worden in de hersenen geregistreerd, verwerkt en geïnterpreteerd. Van daaruit ontstaat communicatie en gedrag. Ben jij bewust van jouw zintuigen en welke invloed de prikkels die via deze zintuigen binnen komen kunnen hebben op jouw gevoel, communicatie en gedrag? Neem eens een dag (of een paar dagen) om dit te observeren. Bekijk daarbij eerst eens hoe jij opstaat. Wat doe je ’s ochtends?. Ben jij meteen wakker en ga je vanalles doen of heb je tijd nodig om wakker te worden en moet je even rustig wennen aan alle geluiden en lichten om jou heen. Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit en kun je hier al een strategie ontdekken die helpend is voor jou? Sommige mensen staan ’s ochtends eerder op zodat ze voordat de rest van het gezin wakker wordt even rustig met een kopje koffie wakker kunnen worden. Anderen gaan ’s ochtends voor het werk juist naar de sportschool. Hoe start jij vervolgens jouw werkdag? Kies jij zelf je werkplek en waar let je dan op of heb jij een vaste werkplek en hoe ervaar jij die? Bekijk dan gedurende de dag welke momenten jij je prettig voelt en welke momenten minder prettig zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld kleine irritaties, vermoeidheid of een gevoel van afwezigheid zijn. Wat doe jij op die momenten? Sluit jij je af of ga je prikkels zoeken, ontdek jouw strategieën. Bekijk dan ook eens hoe jouw alertheid is gedurende de dag. Welke momenten ben jij goed alert en kun jij effectief werken en welke momenten is dit voor jou moeilijker. Tot slot is het belangrijk om voor jezelf te bekijken hoe jij je voelt gedurende de dag. Heb jij aan het eind van de dag nog energie over of ga je (over)vermoeid naar huis?

 

Dit zijn een paar aspecten die jou gedurende de dag inzicht kunnen geven in jouw sensorische informatieverwerking en vooral in jouw behoeften. Door dit goed in beeld te brengen en jezelf beter te leren begrijpen is het ook gemakkelijker om jouw dag zo optimaal mogelijk in te richten. Op die manier kun je zo effectief mogelijk werken en zorg je tegelijkertijd ook goed voor jezelf! Dit kan een enorme impact hebben op jouw gevoel van werkdruk en de manier waarop jij na een werkdag de deur achter je dicht trekt.

 

Ga hier eens mee aan de slag, krijg op die manier inzicht in jezelf en jouw sensorische behoeften. Wil je hier graag mee over leren? Binnenkort komt er informatie over de workshop ‘Prikkels op de werkvloer’ beschikbaar. Wil je op de hoogte blijven en als eerste een mail ontvangen stuur dan een mailtje naar info@inenaut.nl

Je kunt ook een afspraak maken om samen jouw sensorische informatieverwerking in beeld te brengen en eventueel een SI-profiel te maken.

Ben je er mee aan de slag geweest en heb je mooie ontdekkingen gedaan?

Laat het weten via social media!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.