Sensorische Informatieverwerking (SI)

SI bij kinderen

Je kent ze wel, de gevoelige kinderen die net iets meer teruggetrokken zijn dan anderen. Of juist de kinderen die ondersteboven en achterstevoren op de stoel zitten. We zien dagelijks het gedrag van deze kinderen. Maar waar komt dat gedrag vandaan? En wat heeft het kind dan nodig? 

 

Langzaam komt er meer bekendheid rond Sensorische Informatieverwerking, ook wel prikkelverwerking genoemd. Er wordt meer onderzoek naar gedaan en scholen schaffen steeds meer materialen aan om tegemoet te komen aan de behoeften van deze kinderen. Zo zijn er bijvoorbeeld wiebelkussens, tangles of tafels om aan te staan.  Maar wanneer zetten we deze materialen in? En hoe weten we wat elk kind nodig heeft? Deze vragen worden vaak overgeslagen maar zijn ontzettend belangrijk! Weet wat je doet en vooral waaróm je dat doet. 

 

Bij In&Aut leer je meer over Sensorische Informatieverwerking. Hoe werkt die prikkelverwerking eigenlijk? Welke zintuigen zijn er en hoe wordt de informatie die via de zintuigen binnen komt verwerkt in de hersenen? Hoe verloopt de prikkelverwerking bij Autisme of ADHD? Door het opdoen van kennis kunnen materialen en aanpassingen doordacht toegepast worden. Hierdoor zal het effect vergroten. Ook is het belangrijk goed te leren signaleren, dan kan indien nodig de juiste hulp ingezet worden om problemen te voorkomen.

 

Kennis over Sensorische Informatieverwerking is niet alleen belangrijk in het werken met kinderen met SI-problemen. Deze kennis helpt iedereen in het verruimen van zijn blik. Het is belangrijk om te weten hoe de prikkelverwerking verloopt en wat voor effect dit heeft op bijvoorbeeld alertheid en aandacht in de klas/groep/gezin. Op die manier kan het ook preventief of als ondersteuning in het dagprogramma gebruikt worden. 

 

Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van de eigen prikkelverwerking. Wat zijn jouw eigen voorkeuren, waar heb je last van en weet je welke pikkels jij zelf veroorzaakt? 

Dit inzicht kan jou helpen jezelf beter te leren kennen en begrijpen. Door te weten waar jouw sensorische behoeften liggen en welk effect dit heeft, kunnen kansen gecreëerd worden om het functioneren gedurende de dag en op het werk te vergroten. 

 

Ben je nieuwsgierig geworden, neem contact op via het formulier of stuur een mail naar info@inenaut.nl